Brandweerkazerne

Barendrecht

Op verzoek van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is door Schaap en Sturm Architecten een studie gemaakt voor een nieuwe brandweerkazerne van bijna duizend vierkante meter te Barendrecht. Door een subtiele inpassing aan het dorpslint van de 2e Barendrechtsweg is een zeer duurzame en flexibele kazerne ontworpen.

De brandweerkazerne Barendrecht is ontworpen om het uitrukproces zo snel en goed mogelijk te laten verlopen. Vanuit de entree is direct de kleedruimte toegankelijk waar vanuit de remise betreden kan worden. In de remise bevindt zich een separate wachtruimte, voorzien van glas, ten behoeve van een eventuele tweede uitruk. Magazijn en werkplaatsen bevinden zich direct achter de voertuigen. De ruimte voor de commandant en het secretariaat bevinden zich eveneens op de begane grond. De remise heeft transparante overheaddeuren ten behoeve van het uitrijden aan de voorzijde maar is ook toegankelijk voor (grote) voertuigen vanaf de achterzijde, dit om de logistiek van de voer tuigen zo flexibel mogelijk te houden. Op de verdieping bevinden zich kantoren, een fitnessruimte en een kantine met een af te scheiden instructiegedeelte. Vanaf de eerste verdieping is middels een separate trap direct toegang tot de remise.

De dynamiek van de brandweerorganisatie is zichtbaar in het gebouw
De brandweer is een moderne goed geoliede machine waarbij iedere seconde telt. In de vormgeving van het gebouw is deze dynamiek zichtbaar gemaakt via de “dakvleugels” van de remise waardoor tevens al het regenwater zichtbaar op één punt opgevangen wordt wat vervolgens gebruikt kan worden voor oefenen en blussen.

De remise ontvangt daglicht via de overheaddeuren en middels in het dak aangebrachte solatubes. De houten gevelbekleding onderstreept het duurzame karakter van het gebouw en geeft het tevens een bijzondere uitstraling in het dorp. Op het dak van de brandweerkazerne worden pv-panelen aangebracht. Deze worden eveneens aangebracht als zonwering boven de ramen van de kantine. Lage temperatuurverwarming in combinatie met een warmtewisselaar met de bodem zorgt voor een energiezuinige verwarming terwijl hierdoor in de zomer het gebouw gekoeld zal worden. Een gasaansluiting is niet meer nodig. Toepassing van solatubes zorgt ervoor dat tot diep in het gebouw daglicht aanwezig is. Verder wordt het gehele gebouw voorzien van hoogfrequente verlichtingsarmaturen met een dag-lichtafhankelijke regeling en aanwezigheidsdetectie. Op deze wijze wordt het meest duurzame gebouw van Barendrecht gerealiseerd.